torstai 21. huhtikuuta 2011

Oma yritys

Minua pyydettiin kertomaan oman yrityksen perustamisesta, pyörittämisestä jne..
Jaa'a, en tiedä olenko minä juuri oikea ihminen asiasta kertomaan, mutta oman näkemykseni ja kokemukseni perusteella voin asiaa perustella (isäntä kyllä tässä neuvoo tarkimmat asiat sormieni kautta).

Asia numero yksi. Innostus.
Kyllähän sellainen täytyy löytyä, päätös tehdä töitä itselleen, olla oman itsensä pomo. Ja tieto siitä, että täytyy olla valmiudessa tekemään töitä seitsemän päivää viikossa, suunnitellen työt myös niin, että vapaata löytyy myös itselleen / perheelleen. Esimerkkinä itseni, verkkokauppahan on auki 24/7, mutta onneksi nykyajan tekniikalta saa paljon anteeksi, esim. en ole koko aikana kiinni vain yhdessä työpisteessä (kotona), voin kantaa läppärini, puhelimeni, almanakkani minne menenkin, rajoittaen kuitenkin työn työksi. Saan tukea perheeltäni, mieheltäni, joka on ollut suurena apuna itselleni alusta asti tähän hetkeen ja tulevaisuudelle.
Innostus ja intohimo alallehan oli täysin selvä, tiesin että joskus jos yrittäjäksi ryhdyn, alani on sisustus.


Asia numero kaksi. Toiminimi, osakeyhtiö, kommandiittiyhtiö vai mikä?
Esimerkki itsestäni, toiminimi oli selvä itselleni, ainakin aluksi. Yritystoiminnan aloittaminen liikkeen- ja ammatinharjoittajana on nopeaa; perustamiseen kuuluu vain ilmoitus kaupparekisteriin ja verohallinnolle. Ilmoitus tehdään antamalla lomake Y3 Patentti- ja rekisterihallinnon sekä verohallinnon yhteiseen Yritys- ja yhteisötietojärjestelmään. Jos yrityksen toimiala on sellainen, että elinkeinonharjoittamiseen ei tarvita erityistä lupaa, toiminnan voi yleensä aloittaa heti kun perustamisilmoitus (Y3) verohallinnolle ja kaupparekisterille on tehty. (lainattu www.vero.fi)

Asia numero kolme. Kirjanpitäjä
Kun itselleni oli päätös yrityksen muodosta (toiminimi) selvä, rupesin etsimään kirjanpitäjää. Oman kokemukseni (ja isännän neuvoin) myötä suosittelen pieni muotoisesti toimivaa kirjanpitäjää, täten on TAATTU että saat mahdollisimman henkilökohtaista palvelua. Sitä en kiellä, etteikö isojen toimistojen kirjanpitäjät ole päteviä, mutta palvelu on toista (jokainen voi päätellä asian itse). Pieni ymmärtää pientä, ja hyvälle kirjanpitäjälle kannattaa maksaa.
Kun "oikea" kirjanpitäjä oli löytynyt, hän neuvoi asioita eteenpäin, kaikki liput ja laput mitkä piti täyttää, vero asiat, kaiken mahdollisen kirjanpitäjä auttoi ja kertoi vastauksen jokaiseen mahdolliseen ensiyrittäjän turhaankin kysymykseen :D
Tämän jälkeen laput kourassa marssimaan vain paikalliseen toimistoon johon tuo kaupparekisteri-ilmoitus kiikutettiin, maksoi 75€. Siinä sitä sitten seisottiin y-tunnus kädessä, hui :D


Asia numero neljä. mitäs sitten?
Isännän suusta (hänellä on monen vuoden kokemus yrittämisestä :
"Ei riitä että kun on perustanut hyvällä idealla yrityksen liikeidean, vaan pitää olla sitä halua kehittää ja osata tehdä nopeitakin ratkaisuja ja kyky nähdä "askel eteenpäin", esim. sisustusalalla.
Pyri löytämään oma polkusi, jota rohkeasti lähdet viemään eteenpäin matkimatta toisia, erotu joukosta olemalla itsesi. Aina tulee vastaan vastoinkäymisiä, se kuuluu yrityselämään, ja alussa ne voi tuntua pahoiltakin mutta niiden kanssa oppii elämään ja tulee kyky "handlata" ne asiat :D
Ei saa heittää kirvestä kaivoon kävi miten kävi. " T. isäntä

Asia numero viisi. Tavarat
Englanti, se on hyvä osata, ainakin perus-sanastoa, jos toimii ulkomaalaisten kanssa, kotimaassammehan pärjääkin sitten ihan suomella. Keneltä sitten kysyn? Keneen otan yhteyttä?
Nykyajan tekniikkaa vielä lainaten, koko maailmahan on käsissäsi, ruudun takana, ennen se ei ollut niin helppoa ja kaikki toiminta oli hyvin rajoittunutta.
Internettiä selaamaan, riippuu mikä on alasi, joten tulevan toimintasi hakusanoilla etsimään (jos aikomuksesi on hankkia tuotteesi ulkomailta). Jälleenmyyntiä, jälleenmyyntiä. Hollanti, ranska, tanska, saksa.. Etsi, tee taustatutkimusta, kysy sähköpostilla. Monilla isoilla ja "suosituilla" firmoilla voi olla agentteja suomessakin joten toiminta on tällöin helpompaa.
Toki EU:n ulkopuolelta avautuu vielä isompi maailma, mutta silloin pitää ottaa huomioon tullilainsäädäntö.
Kaikista helpoinhan olisi (jos omaisi ison salkullisen käteistä tai olisi jonkin sortin lottovoittaja) ottaa lento, lähteä maailmalle, etsiä tavaraa, solmia sopimuksia, ja tosiaan se, että näet jokaisen hankitasi konkreettisesti.

Apua, nyt kyllä alkaa tulla jo liian pitkä litanja..
Kaikista paras, oma neuvoni on : lähde rohkeasti yrittämään! Se ei ole niin vaikeaa kuten esim. vaikka media antaa ymmärtää. Tosin itsekään en olisi vieläkään yrittäjä, ilman puolisoni rohkaisua, apua ja tukea. Luulin itsekin yrittämisen olevan monimutkaista (perustaminen siis), ja että täytyisi olla kaiken maailman kokemusta ja koulutusta. pah. niskasta kiinni ja katse tulevaisuuteen :)
Tokihan on tarjolla kaikeenmaailman yrittäjäkoulutuksia jne. mutta itse en nähnyt niissä käyntiä tarpeelliseksi, osasyy kokenut mieheni :D
Toivottavasti tästä nyt oli kysyjälle hieman jotain "neuvoa" ja toki, kysyä saa lisää, neuvon ja autan missä osaan, tämä teksti tuli nyt kirjoitettua kaikessa yksinkertaisuudessaan.

Kirjoituksen innoittamana toivotan kaikille

HYVÄÄ PÄÄSIÄISTÄ//Emäntä ja Isäntä

7 kommenttia:

 1. Ihan hyvä kirjoitus.

  Tosiaankin kaikki riippuu alasta jossa toimii. Nykyään esim. sisustuskauppoja on noussut kuin sieniä sateella ja kaikki myy valkoista tai kulutettua vanhaa.

  Olikohan tuossa kirjoituksessasi maininta liikepaikasta tai erinomaisesta toimipaikasta esim. kotona?
  Tunnen edustajana monia sisustusliikkeitä jotka toimii erinomaisella paikalla jossa liikkuu paljon turisteja.
  Joulukoristeitakin voi myydä vaikkapa keskikesällä jos toimii alueella jossa kulkee paljon ulkolaisia turisteja. Esim. Tampereella toimii läpivuoden Joulupuu niminen liike.

  Kiva kirjoitus Sinulla oli ja varmaan antaa monelle vinkkejä.

  Hyvää Pääsiäistä myös Sinulle.

  VastaaPoista
 2. Kiitos, kirjoitushan oli tosiaan vain omasta näkökulmastani.
  Hyvää pääsiäistä myös Sinulle! :)

  VastaaPoista
 3. Moikka! Mielenkiintonen blogi ja nättejä kuvia. :)

  VastaaPoista
 4. hei kivoja juttuja täällä ! Luin muutamia artikkeleita ekaa kertaa ja tosi inspiroivia ja kauniita kuvia! Ja tämä oli hyvä kirjoitus oman yrityksen perustamisesta :) Antaa varmasti monelle hyviä neuvoja yrityksen perustamiseen :)

  VastaaPoista