torstai 3. toukokuuta 2012

THL kohu


Me osallistuttiin 2009-2010 vuonna FinIP rokotetutkimukseen tyttäremme kanssa, miksi ei? Rokotetutkimuksessa lapsille, riippuen paikkakunnasta, iästä tai asuinalueesta rokotettiin joko pneumokokki., hepatiitti B- tai hepatiitti A-rokotesarja. Tutkimus oli sokkoutettu, joten rokotetta antaessa ei tiedetty, minkä rokoitteen näistä kolmesta lapsi sai. Kuitenkin, jokainen näistä on hyödyllinen rokote, onhan tuo pneumokokki otettu tälläkin hetkellä hyvien tutkimustulosten puolesta rokotusohjelmaan lapsille.

Rokotukset rokotettu, piste.

Tänään tuli THL:tä kirje joissa kissankokoisin kirjaimin lukee,
                                         -virhe lisärokotussarjojen annossa

Tottakai tämän lukeminen ENSIMMÄISENÄ saa huolestuneen ilmeen kasvoille, mitä ihmettä? Mutta sitten kun kirjettä lukee tarkemmin, tulee huojentunut ja oloa helpottava teksti. THL on jo tutkimuksen suunnitteluvaiheessa tietänyt että jotkut lapset tarvitsevat rokotussuojaa jollain niistä rokotteista, joita tutkimuksessa käytettiin sokkoutetusti, eli jos aiot matkustaa maahan, jossa suositellaan hepatiittirokotusta. Ja koska tutkimuksen sokkoutus haluttiin säilyttää, näiden lisärokotesarjojen antamista varten ohjelmoitiin tietokone automaattisesti valitsemaan tarvittava lisärokotesarja. Ja koska tietokoneohjelmassa on tapahtunut virhe, saatiin mekin hepatiitti rokotteita pyytäessämme matkaa varteen, vahingossa ylimääräinen pneumokokki rokote A hepatiitti rokotteen lisäksi. That's it.

Mitään suurempaa vahinkoa ei siis ole sattunut meidän lapselle tästä ylimääräisestä pneumokokki rokotteesta, vaikka media jälleen mässyttelee törkeästi uutisoinnissa jättämättä oleellisimmat asiakohdat kertomatta. Mekin saadaan THL:tä korvaukseksi nyt tämä puuttuva hepatiitti-B rokote, kiitos tästä. 

Tämä aihe nyt poikkeaa täysin blogini sisällöstä mutta muutamat uutisotsikot tapahtuneesta luettuani, oli minulla tarve ilmaista jonkinnäköinen kanta asiasta :) Tottahan se on, että rokotetutkimuksiin osallistuessa on aina riskinsä, varsinkin jos jonkun A rokotteen lisäksi rokotetaan lumerokotetta. Mutta jos tällaisesta olisi ollut kyse, en olisi osallistunut koska lume on aina lume.

Mutta nyt on lapsi ainakin rokotettu :D

Hauskaa ja aurinkoista, vaikkakin tuulista päivää kaikille! :)
Palataan huomenna hieman blogiin kuuluvimmissa aiheissa;)

7 kommenttia:

 1. Kivasti taas media reagoi... Ärsyttää kun lukijoita jatkuvasti johdetaan otsikoilla harhaan!

  VastaaPoista
 2. No huh säikähdin tuota otsikkoa, ollaan nimittäin mekin osallistuttu tuohon tutkimukseen. Onneksi luin tästä asiasta ensimmäisenä täältä sinun blogista enkä mistään muualta, kun on niin harhaan johtavia nuo median kirjoitukset... Meillä siis osallistuttiin juurikin siksi tähän tutkimukseen kun ajattelin että tutkimuksessa käytetyt rokotteet ovat kuitenkin kaikki jo olemassaolevia rokotteita ja tässä tutkitaan vain niiden vaikutuksia, ei itsessään testata jotain uutta rokotetta tms. Tai jotain sellaista :D

  VastaaPoista
 3. Me ollaan myös osallistuttu tuohon kokeesen... Medialla on kyllä niin julmat keinot käytössä, inhimillisyys puuttuu usein kokonaan...

  VastaaPoista
 4. Täällä myös odotellaan informaatiota rokotuksesta. Lueskelin myös ihan kauhulla ensin lehdestä, että mitäs hemmettiä.. Mutta kuten yleensä lehdillä nyt on tapana. Olisihan se pitänyt tietää, että jälleen ollaan vähän liioitelut ja suurenneltu saadakseen lukijoita. Mutta kiitos tästä infosta, helpotti omaa oloa :)

  VastaaPoista
 5. Meilläkin on osallistuttu siihen. Mitään ei ole vielä kuulunut... katsotaan... Juu, ja media on media - joka ainoaa uutista lukiessa saa nykyään "lukea rivien välistä, tai jättää lukematta... ärsyttävää!!!

  VastaaPoista
 6. Toki mediassa useinkin tehdään suurempi kohu jostakin aiheesta, kuin olisi tarpeen. Mutta näiden rokotusten suhteen on pakko todeta, että tiedän useamman ihmisen, joille on tullut epämääräisiä oireita tai puhjennut jopa sairauksia rokotteiden jälkeen, ja näitä ei median tietoon edes tule. Toki näihin puhjenneisiin sairauksiin on altius ihmisellä ollut olemassa jo ennen rokotusta, mutta tuntuu, että rokotteista ja niiden vaikutuksista (saatika sitten ihmisten geneettisistä alttiuksista) on vielä liian vähän tietoa.

  VastaaPoista